Jeste li se zapitali nekad zašto su pande crno-bijele? EVO ODGOVORA


panda-nasl

Pande su jedna od najprepoznatljivijih vrsta u životinjskom svetu zahvaljujući karakterističnom crno-belom krznu. Ali zašto one imaju takve jedinstvene šare?

Ovi medvedi su poznati po tome što imaju crno krzno oko očiju, crne uši i noge, a beli su im glava i najveći deo leđa i stomaka.

Sada naučnici veruju da su one takve, kako bi mogle da se sakriju od predatora i u snegu i u senkama u šumi.

Crne šare oko očiju im pomažu da prepoznaju jedne druge.

panda-1

Profesor Tim Karo, vođa istraživanja kaže da je bilo jako teško utvrditi razlog za izgled panda, zato što se takve šare ne sreću kod drugih sisara.

Karo i njegovi saradnici su uporedili pande sa oko 195 drugih vrsta, među kojima i 39 podvrsta medveda. Zatim su upoređivali boje svakog dela tela pande sa bojama delova tela drugih životinja, prenosi “Live science”.

Zaključili su da beli delovi pande -lice, vrat, stomak i leđa omogućavaju pandi da se sakrije u snegu. Njene crne noge joj pomađu da se sakrije u senci.

Jedan od uzroka bi mogao da bude činjenica da pande ne spavaju zimskim snom.

Pande se gotovo isključivo hrane bambusom, međutim, one nemaju u crevima bakteriju koja im omogućava da efikasno vare ovu biljku. One zapravo imaju bakterije poput njihovih rođaka medveda mesojeda.

panda

Zbog toga što bambus za njih ima slabu nutritivnu vrednost i malo kalorija, one ne mogu da uskladište dovoljno masti da bi preko zime hibernirale.

Zato su primorane da ostanu aktivne tokom cele godine i da tragaju za bambusom i po planinama prekrivenim snegom i po tropskim šumama.

Naučnici ipak smatraju da crne šare na pandinoj glavi nemaju veze sa skrivanjem od predatora, već da služe komunikaciji. Crne uši im pomažu da pokažu agresivnost prema neprijatelju, a crne pare oko očiju im omogućuju da se lako međusobno prepoznaju.

Loading...


Strašno Strašno
0
Strašno
Fail Fail
0
Fail
WTF WTF
0
WTF
Like Like
0
Like
Sumljam Sumljam
0
Sumljam
Haha Haha
1
Haha
Zabavno Zabavno
1
Zabavno
Win Win
1
Win

Komentari:

log in

Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Poll
Story
List
Meme
Video
Audio
Image